A gyulladás folyamatának szabályozása irányított zsírbevitellel

A transz-zsírokban, omega-6 zsírsavakban gazdag növényi olajokban, valamint telített zsírokban gazdag étrend erősít, míg  a telítetlen zsírokban és omega-3 zsírsavakban gazdag étrend csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat.

Az omega-6 és omega-3 zsírsavak bevitelének arányával lehet a gyulladásos folyamatokat szabályozni, ami természetesen nem csak a sérülést követő időszakra vetítve fontos, hanem általánosságban is.

Természetesen a zsírbevitel egyensúlya is fontos. A helyes egyensúly a telített-, az egyszeresen telítetlen-, valamint többszörösen telítetlen zsírok beviteli arányait tekintve (kb. egyharmad mind) meghatározza a szervezet „gyulladás-profilját”. A nagyobb arányú eltérés az omega-6 zsírsavak felé csökkenti a kollagén képződést, míg a közel azonos arány segíti a gyógyító folyamatokat.

Ugyan az emelt omega-3 zsírsav bevitel gyulladáscsökkentő választ generál a szervezetben, a javító folyamatokat mégsem zavarja, inkább segíti a gyógyító folyamatokat, valamint a kollagén raktározást.

A sok megközelítés mellett sem határoztuk még meg a szükséges omega-6 : omega-3 arányt, sem az optimális mennyiségét a halolaj kiegészítésnek a sérülést követő napokban a gyulladás szabályozásának optimalizálása érdekében.

Az alacsony halolaj bevitel (450 mg-1 g naponta) hatásaival foglalkozó tanulmányok nem mutattak kiemelkedő hatást a gyulladásos folyamatok tekintetében.  Más tanulmányok a magasabb (12-15 g naponta) halolaj bevitel folyamán az immun sejtfunkciók csökkenését mutatták ki bizonyos populációk esetén.

Emellett a megfelelő omega 6:3 arány érdekében a diófélék és magok, valamint az oliva- és lenmag olaj bevitel megemelése szintén enyhén csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

A diófélék, magok és az olivaolaj által kifejtett mechanizmusok hasonlóak. Az említett források mindegyike (egyszeresen telítetlen zsírok) tartalmaz olyan vegyületeket, melyek képesek enyhén csökkenteni a COX-enzim aktivitást (bizonyos források még ibuprofen tartalommal is bírnak). Itt még egyszer kiemelném, hogy csak óvatosan ezek használatával, mert a „megfelelő gyulladás” fenntartása a sérülést követő pár napban kiemelt fontossággal bír!

Tehát a megoldás a helyes omega-6:3 arány kialakítása az egyszeresen telítetlen zsírsavak bevitelének emelésével, emellett a telített és többszörösen telítetlen zsírsavak egyensúlyának fenntartása.

A zsírbevitel megfelelő arányának kialakítása

Növelni ajánlott az olivaolaj, lenolaj, diófélék, avokádó, őrölt magvak (pl.: lenmag) bevitelét. A napi bevitel ezekből a forrásokból vegyesen legyen összeállítva, így a húsok által a szervezetünkbe juttatott telített zsírokat ellensúlyozni tudja a telítetlen zsírok jelenléte, akár a grammok számolgatása nélkül is. Természetesen a zsírok összesített bevitelekor figyelni kell az aktuális állapotára a sportolónak, mivel nem mindegy, hogy egészséges és igen aktív sportoló energiaszükségletéről beszélünk, vagy éppen a sérülést követően egy jóval inaktívabb szituációról.

Az omega 6:3 arányának szabályozása

A 3-9 g halolaj hozzáadása a napi zsírbevitelhez, valamint az omega-6 zsírsavakban gazdag napraforgóolaj, kukoricaolaj, szójabab olaj (… stb.) csökkentése az esetek nagy részében megfelelő szinten tartja az omega-6:3 arányokat.

Leave A Response

* Denotes Required Field